Национален гаранционен фонд Национален гаранционен фонд

Търси

Националният гаранционен фонд подкрепя и чужди граждани, развиващи земеделие в България

Националният гаранционен фонд (НГФ) застава и зад чужди граждани, които развиват агробизнес в България. Историята на Еро Фабрицио Фрески, италиански фермер, който работи в България, разказва рубриката „Фермери и банки“, част от предаването „Бразди“ по БНТ. Фрески идва в България през 2004 г. и забелязва многото пустеещи земи у нас. Чуди се как е възможно това и решава да се впусне в една българска авантюра, като прехвърля бизнеса си в страната ни. Установява се в с. Шишманци, община Раковски, купува постройките на бившето ТКЗС в селото и сега обработва над 30 000 дка в района. Днес Фабрицио Фрески е един от най-големите производители на домати в България. Твърди, че добивите са като в Италия, но нашите са по-вкусни.

"Преди около две години направих проект по европейска програма за закупуване на машини на стойност около 1.5 млн. евро. За да купя тези машини имах нужда от кредит. Банката даваше максимум 50% от сумата за машините, но Националният гаранционен фонд осигури гаранция за 80% от стойността на финансирането. Стана бързо, а и с подкрепата на НГФ лихвата беше по-ниска“, разказва италианецът. Той допълва, че банката е подготвила и задвижила всички документи при кандидатстването за гаранция.

„На практика максималният размер на отпусканата от НГФ гаранция е 3 млн. лева, но не повече от 80% от размера на кредита“, казва Деян Калъпчиев, ръководител отдел „Бизнес развитие“ във фонда. Експертът обяснява, че гаранцията от НГФ е безплатна, така че по никакъв начин не се натоварват бенефициентите с допълнителни разходи. Цялата процедура е изключително облекчена както за български, и за чуждестранни граждани. Предвидено е да се кандидатства директно в банките-партньори, с които гаранционния фонд има подписани споразумения, така че в рамките на няколко дни бенефициентите да могат да получат отговор. „Бих насърчил хората по-интензивно да се интересуват от всички възможности, които банките предлагат, за да могат от самото начало да структурират правилно проекта си, използвайки опциите за облекчение и намаляване на лихвените си плащания“, заключва Калъпчиев.

За Еро Фабрицио Фрески кредите са необходими, за да се ускорява развитието на бизнеса. Доволен е от новата си техника – закупил е пет съоръжения за напояване на доматите, снабдени с компютър и всички защити. Сдобил се е и с машина за събиране на зеленчуците от последно поколение. Оборудвана е с фотоклетки, които селекционират доматите, а капацитетът й е 40 тона на час. „Това е техника, без която е немислимо модерното земеделие – уверен е италианецът – замества работата на 1000 човека на ден“.

Цялото предаване вижте тук 

Назад
Други