Национален гаранционен фонд Национален гаранционен фонд

Търси

Националният гаранционен фонд стартира нова схема от септември

Националният гаранционен фонд (НГФ) стартира нова гаранционна схема за собствен риск от септември тази година. Схемата ще покрива до 50% от стойността на кредита, като максималният размер на гаранцията е 1 млн. лв. Фондът ще продължи да издава гаранции и за проекти по Програмата за развитие на селските райони през следващия програмен период, като за момента това ще е за сметка на програмата за собствен риск. Това обясни Самуил Шидеров, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд за рубриката „Фермери и банки“, част от предаването „Бразди“ по БНТ. 

Поредицата представя един от най-големите проекти, подкрепен от Гаранционния фонд – цех за преработка на зеленчуци в Долна Диканя, община Радомир. Предприятието е единствено по рода си в Югоизточна Европа, като основната му дейност е преработка и пакетиране на сурови зеленчуци. Цехът разполага с допълнителни съоръжения, свързани с екологичността, фотоволтаичен парк на покрива, пречиствателна станция.

Инвестицията в проекта е на стойност 8 млн. лв., 50% съфинансирана от Държавен фонд „Земеделие“. За финансирането е отпусната гаранция от НГФ в максимален размер – 3 млн. лв. „Следващата ни стъпка е разширяване на складовата база, за да можем и на останалите производители да изкупуваме и преработваме зеленчуците. При подобен проект няма как да се мине без гаранционния фонд, трябва някой да има страшно много пари, за да може да направи подобна инвестиция без подкрепата на фонда“, казва Георги Милев, управител на предприятието.

 

Цялото предаване вижте тук.

Назад
Други