Национален гаранционен фонд Национален гаранционен фонд

Търси

НГФ: Нямаме ограничения за броя гаранции към един земеделски производител

Националният гаранционен фонд (НГФ) няма ограничения за броя гаранции, които може да издаде на един бенефициент. Случвало се е в един програмен период даден земеделски производител да реализира 2-3 проекта и за всеки да получи гаранция от фонда. Това обясни Борислав Богданов, главен експерт „Бизнес развитие“ в НГФ за поредицата „Фермери и банки“. Рубриката, част от предаването „Бразди“ по БНТ, предоставя успешни проекти, реализирани с подкрепата на Националния гаранционен фонд.

Предаването представя Михаил Бараков от град Елена, потомствен животновъд. Фермерът има одобрен проект по Програмата за развитие за селските райони (ПРСР), чул за Гаранционния фонд от медиите и попитал в банката какви са условията за отпускане на гаранция. Бързо получил положителен отговор и финансиране за проекта си, който вече е изпълнен. „Преди години имах проблем с подобен проект, не ми отпуснаха кредит, защото нямах обезпечение. Ако не беше фонда, и сега нямаше да ме одобрят, проектът ми е за 360 хиляди лв. и цялото ми имущество нямаше да стигне да го обезпечи“, казва Бараков.

Фермерът е доволен от закупената техника – 13 машини за цялостна обработка на земята, от оран до прибиране на реколтата. Това беше целта на проекта, казва Михаил Бараков, да осигуря концентриран фураж за кравите. Вече се усеща промяната, по-лесно е, но има още какво да се желае и обмислям изтеглянето на нов кредит с гаранция от НГФ, споделя той.

 

Цялото предаване вижте тук.

Назад
Други