Национален гаранционен фонд Национален гаранционен фонд

Търси

Бенефициентите, одобрени по ПРСР, могат да кандидатстват за гаранция от НГФ до септември 2015 г.

Бенефициентите, които имат одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони, могат да кандидатстват за гаранция от Националния гаранционен фонд до края на месец септември 2015 г. Това обясни Деян Калъпчиев, експерт на фонда предаването „Бразди“ по БНТ. Поредицата „Фермери и банки“ цели да се популяризират успешни проекти и добри практики, осъществени с подкрепата на Националния гаранционен фонд.

Предаването представя мелницата в плевенското село Бохот. Собственикът й Златко Анчев е инженер-технолог по зърнопреработване и зърносъхранение, който цял живот се е занимавал с производство на хляб. „Оказа се така, че мелницата в Плевен, в която работех затвори и аз вместо да ходя в бюрото по труда, реших да се захвана със свой бизнес“, разказва Анчев. За да заработи мелницата успешно, той трябва да купи нови машини и да направи ремонт. Затова кандидатства с проект по мярка 123 на Програмата за развитие на селските райони. „Наложи се да действам бързо, с Националния гаранционен фонд най-лесно се разбрах, отпуснаха ми гаранция, банката ми одобри кредита и сега го обслужвам без притеснения“, споделя Златко Анчев.

Според Анчев възможностите за добър кредит са от ключово значение за всеки бизнес, а най-трудно е със заемите за оборотни средства. Той планира скоро да проучи условията за такъв, тъй като бизнесът му се разраства и трябва да закупува по-големи количества зърно.

Възможностите за отпускане на гаранция за различните проекти разяснява Деян Калъпчиев от НГФ. Националният гаранционен фонд предлага две гаранционни схеми, които са насочени към бенефициенти, свързани с проекти по Оперативна програма за развитие на сектор рибарство, както и на Програма за развитие на селските райони. Тази година НГФ стартира успешно и третата поред гаранционна схема за собствен риск. От нея могат да се ползват с гаранции и проекти, които са по всички оперативни програми, както и обикновени оборотни и инвестиционни кредити, уточнява експертът на НГФ.

 

Цялото предаване вижте тук.

Назад
Други