Национален гаранционен фонд Национален гаранционен фонд

Търси

НГФ: ДФ „Земеделие“ и търговските банки имат различни критерии за оценяване на проектите

Критериите за оценка на проектите на Държавен фонд „Земеделие“ и търговските банки са различни. Тук идва ролята на Националния гаранционен фонд, който частично споделя риска по кредита с банките и подобрява условията за кредитиране на земеделците. Това поясни Диана Дукова, експерт от фонда за предаването „Бразди“ по БНТ. Поредицата „Фермери и банки“ цели да се популяризират успешни проекти и добри практики, осъществени с подкрепата на Националния гаранционен фонд.

Предаването представя стопанството на Донка и Бончо Владимирови от Търговищкото село Съединение. Те са закупили 6 нови машини за обработка на земя с кредит за 500 000 лв. по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони и гаранция от НГФ. „Имаме 800 декара собствена земя, сами я обработваме и смятам, че за две години спокойно ще си върнем заема“, споделя Бончо Владимиров.

„С новите машини съм конкурентоспособен, удоволствие ми е да работя. Хубавото грозде хубаво вино дава, хубавото брашно – хубав хляб, а хубавите машини по-добре обработват земята, добивите са по-високи. На 65 години съм и с тази съвременна техника и до 85 бих работил, живот и здраве“, хвали се фермерът.

Бончо и Донка са единодушни, че от ключово значение са условията по кредита. „Лихви и по 12-13% сме плащали, а сега ни е 6,95%“, казват те. Донка Владимирова обяснява, че с гаранцията от НГФ закупената техника е била достатъчно обезпечение по кредита, което ги устройва идеално.

Съветът ни е фермерите да проучат условията за финансиране в повече банки, тъй като възможностите и изискванията са различни, казва експертът от НГФ Диана Дукова. Ако даден кредитополучател има висок процент собствено участие, в една банка това може да е мотив да се понижи лихвения процент, а в друга – да се намалят исканите обезпечения. Националният гаранционен фонд работи с 14 търговски банки по Програмата за развитие на селските райони и фермерите могат да изберат тези условия, които са най-подходящи за реализацията на проектите им.

 

Цялото предаване може да гледате тук

 

Назад
Други