Национален гаранционен фонд Национален гаранционен фонд

Търси

НГФ е доказателство, че в България могат да се управляват финансови инструменти

„Националният гаранционен фонд е живото доказателство, че в България успешно могат да се управляват финансови инструменти по оперативните програми на ЕС. Ние управляваме две гаранционни схеми, освен тези по Програмата за развитие на селските райони и по ОП "Развитие на сектор рибарство", и силно се надяваме през следващия програмен период те да станат повече, защото сме доказали, че го можем“. Това заяви Михаил Сотиров, Директор Риск в НГФ за предаването „Бразди“ на БНТ. Рубриката „Фермери и банки“ популяризира добри практики и успешни проекти, осъществени с подкрепата на фонда. 

Разликата между субсидии и финансови инструменти се състои в това, че финансовите инструменти дават възможност за увеличаване на икономическия ефект от самата оперативна програма като всяко евро от бюджета за финансови инструменти води до реализация на проекти за 5-6 евро по Програмата за развитие на селските райони, обяснява Сотиров. Образно казано, оперативната програма преминава на по-висока предавка с помощта на финансовите инструменти.

Именно чрез използване на финансовите инструменти на по-висока предавка преминава и фермата на Нелка Костова от с. Каспичан. „Аз съм един успял фермер благодарение на Програмата за развитие на селските райони и на Националния гаранционен фонд“, споделя тя. Костова разказва, че преди години е реализирала първия си проект по Програмата за развитие на селските райони много бавно и трудно. „Тогава още не беше създаден Гаранционния фонд, наложи се да заложа почти цялото си имущество“, спомня си тя. Затова и се обръща към НГФ за осъществяването на втория си проект по ПРСР. „Всичко стана много бързо и лесно. В рамките на десетина дни проектът ми беше одобрен, получи гаранция от фонда, нищо не заложихме, никаква такса не платихме“, казва Нелка Костова.

 

Цялото предваване можете да видите тук

Назад
Други