Италианец отглежда домати в България

Еро Фабрицио Фрески е италиански фермер, който идва в България през 2004 г. и забелязва многото пустеещи земи у нас. Чуди се как е възможно това и решава да се впусне в една българска авантюра, като прехвърля бизнеса си в страната ни. Установява се в с. Шишманци, община Раковски, купува постройките на бившето ТКЗС в селото и сега обработва над 30 000 дка в района. Днес Фабрицио Фрески е един от най-големите производители на домати в България. Твърди, че добивите са като в Италия, но нашите са по-вкусни.

"Преди около две години направих проект по европейска програма за закупуване на машини на стойност около 1.5 млн. евро. За да купя тези машини имах нужда от кредит. Банката даваше максимум 50% от сумата за машините, но Националният гаранционен фонд осигури гаранция за 80% от стойността на финансирането. Стана бързо, а и с подкрепата на НГФ лихвата беше по-ниска“, разказва италианецът. Той допълва, че банката е подготвила и задвижила всички документи при кандидатстването за гаранция.

За Еро Фабрицио Фрески кредите са необходими, за да се ускорява развитието на бизнеса. Доволен е от новата си техника – закупил е пет съоръжения за напояване на доматите, снабдени с компютър и всички защити. Сдобил се е и с машина за събиране на зеленчуците от последно поколение. Оборудвана е с фотоклетки, които селекционират доматите, а капацитетът й е 40 тона на час. „Това е техника, без която е немислимо модерното земеделие – уверен е италианецът – замества работата на 1000 човека на ден“.

 

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси