Успял български фермер обработва 4500 декара земя

Запознайте се с Нелка Костова от с. Каспичан. Интелигентна, образована, амбициозна, фермер. „Аз съм един успял фермер благодарение на Програмата за развитие на селските райони и на Националния гаранционен фонд“, споделя тя.

Костова разказва, че преди години е реализирала първия си проект по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) много бавно и трудно. „Тогава още не беше създаден Гаранционния фонд, наложи се да заложа почти всичко, което имам“, спомня си тя. Затова и се обръща към НГФ за осъществяването на втория си проект по ПРСР. „Всичко стана много бързо и лесно. В рамките на десетина дни проектът ми беше одобрен, получи гаранция от фонда, нищо не заложихме, никаква такса не платихме“, казва Нелка Костова.

„Благодарение на проектите по ПРСР успях да стигна до тук. Преди това бях с 20 животни и с никаква техника, постепенно успях да увелича земята си и сега обработвам около 4 500 декара земя. Имам четири трактора, увеличи се млеконадоя, благодарение на фуражораздаващото ремарке. Не е необходима и толкова много работна ръка, колкото използвах преди“, доволна е г-жа Костова. Тя планира да реализира четвърти проект по Програмата за развитие на селските райони до края на 2015 г.

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси